Predtým, teraz a potom

2DČT15
Réžia:Kamila Andini
Hrajú:Happy Salma, Laura Basuki, Arswendy Bening Swara, Ibnu Jamil
Premiéra:11. máj 2023
Dĺžka:103 minút
Žáner:Dráma

Nana, nežná a krásna mladá žena, najskôr uniká pred násilnou protikomunistickou čistkou. Potom žije šťastne ako druhá manželka bohatého Sundanesa, ale jej sny ju vracajú do minulosti.

Réžia: Kamila Andini  •  Scenár: Kamila Andini, Ahda Imran  •  Strih: Ahmad Fesdi Anggoro  •  Kamera: Batara Goempar  •  Zvuk: Trisno  •  Hudba: Ricky Lionardi  •  Hrajú: Happy Salma, Laura Basuki, Arswendy Bening Swara, Ibnu Jamil

Šesťdesiate roky boli v Indonézii obdobím dramatických politických zmien a nepokojov, keď Suhartov puč zvrhol Sukarna a viedol k násilným protikomunistickým čistkám. Nanu, jemnú a krásnu mladú ženu, táto situácia veľmi zasiahla. Jej manžela uniesli do dažďového pralesa. Hoci sa jej podarilo utiecť pred vodcom gangu, ktorý sa ju pokúšal prinútiť, aby sa zaňho vydala, tento incident stál jej otca život a priviedol ju do chudoby. Po rokoch žije v pohodlí ako druhá manželka bohatého Sundančana a má slúžku, ktorá jej pomáha prispôsobiť sa novému prostrediu. V snoch sa však vracia jej minulosť. Elegantná réžia Kamily Andini účinne preberá perspektívu hlavnej hrdinky a jej traumu vkladá do filmového príbehu. Tajnostkárska Nana, ktorú s jemnosťou stvárňuje Happy Salma, si nikdy nie je celkom istá smrťou svojho manžela a jej spomienky nie sú, možno práve pre jej vlastné dobro, vždy úplné. Táto nejednoznačnosť je jadrom filmu a v kombinácii s bujnou kamerou a hlbokým zmyslom pre nostalgiu robí z Nany elegický zázrak. V jeho srdci sa ukrýva nečakané ženské priateľstvo, ktoré pôsobí ako záchranné lano uprostred mora nepriazne spôsobenej mužskou brutalitou.

BEFORE, NOW AND THEN

The 1960s in Indonesia were a period of dramatic political change and turmoil, with Suharto’s coup ousting Sukarno and leading to a violent anti-communist purge. Nana, a gentle, beautiful young woman, has been badly affected by the conflict. Her husband was kidnapped and taken into the forest. Although she managed to escape from the gang leader who wanted to force her to marry him, the incident cost her father his life and drove her into poverty. Several years later, she is living comfortably as the second wife of a rich Sundanese man, with a maid to help her adjust to her new environment. But Nana’s past re-emerges in her dreams. Kamila Andini’s elegant direction effectively adopts her protagonist’s point of view, integrating her trauma into the film’s narration. Played with subtlety by Happy Salma, the secretive Nana seems never quite certain about her husband’s death and her memories are, perhaps for her own good, not always complete. This ambiguity informs the film and, combined with lush cinematography and a deep sense of nostalgia, makes Nana an elegiac wonder. At its heart lies an unexpected female friendship that feels like a crucial lifeline among the sea of adversities caused by men’s brutality.

Fotogaléria

Nájdi svoj film